Enkele tips zodat vastgoedfoto’s mooier presenteren

 

Als vastgoedfotograaf is het altijd zalig als je bij het betreden van een woning direct van start kunt gaan, alleen is dit niet altijd zo. Het komt regelmatig voor dat er nog wat opruimwerk nodig is.

In dit artikel wil ik dan ook duidelijk maken wat het belang is van een goed opgeruimde ruimte en kort vertellen over de extra moeite die ik doe om toch prachtige beelden te maken in de tijd die voorzien is.

Een grote reden voor mij is dat er zo weinig mogelijke zaken in de ruimte zijn die de aandacht weg trekken van de ruimte. Als je vastgoedfoto’s maakt voor het verkopen van een woning dan draait alles om de ruimte en het potentieel ervan.

Kleine fel gekleurde objecten, of objecten die niet op zijn plaats horen trekken de aandacht weg van de ruimte. Vaak zijn dit spullen die op tafel liggen, of bijvoorbeeld schoonmaak producten en emmers die in het midden van de ruimte staan. Handdoeken die de aandacht weg trekken, stoelen die niet recht staan etc..

Voor de slaapkamer

Het bed, daar begint het bij. Een mooi opgemaakt bed oogt altijd beter dan eentje die erbij ligt alsof er iemand pas uit opgestaan is. Vaak liggen er ook kleine spullen op de nachtkasten of steekt de oplader voor de smartphone nog in het stopcontact. Ook al zijn dit standaard zaken voor iedereen, toch is het de moeite om even tijd te maken om alles mooi op te bergen. Kleine spullen op de nachtkasten zijn natuurlijk niet altijd goed zichtbaar, maar rondslingerende kleren of los hangende kabels vallen dan wel weer feller op.

← SLIDE →

Voor de badkamer

Het handdoekenparadijs. In de badkamer is voor mij als fotograaf de kans zeer groot dat er handdoeken ergens te drogen hangen of er nog ergens een pas gebruikt washandje ligt. Natuurlijk is het niet altijd even leuk om bepaalde zaken tijdelijk te verhuizen. Buiten de handdoeken staan er regelmatig ook nog kleine vuilbakken duidelijk in beeld, hoewel deze zeker thuis hoort in de badkamer kan het toch zijn dat deze de aandacht weg trekt. 

Voor de badkamer is het ook altijd leuk als de douchekop/kranen duidelijk in beeld staan. Vooral bij moderne woning is het zo dat de toekomstige bewoner niet direct heel de badkamer zal renoveren en is het daarmee altijd leuk om een mooi en modern interieur weer te geven. 

← SLIDE →

Voor de keuken

Een strakke minimalistische keuken oogt het beste. Ook al draait vastgoedfotografie om de ruimte, in een woning zijn er altijd enkele ruimtes die de meeste renovatiewerken nodig hebben. Daarom is het belangrijk om de keuken duidelijk weer te geven, toekomstige kopers nemen liever de moeite om de huidige keuken te behouden indien het mogelijk is. Plaats voor toestellen, ingebouwde apparaten en de ruimte op zich zijn dus zeer belangrijk.

Soms maak ik al eens foto’s waarvan ik achteraf toch wat twijfels bij heb. Hier gaat het dan zo goed als altijd over spullen op het aangerecht of handdoeken die ergens hangen. Juist zoals bij de badkamer horen deze zeker thuis in de ruimte maar trekken mogelijk toch de aandacht weg van de ruimte. Het brengt natuurlijk wel wat meer leven in de keuken, toch gaat mijn persoonlijke voorkeur naar iets dat strak en minimalistisch oogt (indien mogelijk). 

De leefruimtes

Als het gaat over de leefruimtes zoals de living, de eetkamer of een leeshoekje dan zijn de voornaamste zaken het netjes zetten van tafels en stoelen. Niets is vervelender dan een stoel die schuin staat terwijl de rest perfect in positie staat.

← SLIDE →

Soms neem ik al eens extreem veel moeite voor de perfecte beelden

Onderaan kan je een voorbeeld terug vinden van een foto die gemaakt is van een kantoorruimte. Hier was het echt noodzakelijk om zo efficiënt mogelijk op te ruimten. Zeker niet een voorbeeld van de perfect foto maar eerder van een extreme make-over in de beperkte tijd die ik had.

Een foto vanuit hetzelfde standpunt

← SLIDE →
← SLIDE →

Vraag uw professionele fotosessie nu aan.